Graciano

Jak správně vybrat a koupit současné umění, jehož hodnota poroste aneb vaše dobrá investice

Přinášíme vám rozhovor s majitelem naší galerie Graciano, Michalem Gratclem, který má více jak 30 leté zkušenosti v oblasti umění. Tipy se vám budou hodit při rozhodování, které dílo koupit.

Co by měl kupující zvážit jako první faktor u současného umění?

„Když si chce někdo koupit jakékoliv umělecké dílo, tak by měl v první řadě kupovat takové, které se mu líbí a bude mít vždy dobrý pocit při pohledu na něj.

Většinou vás takový obraz nebo socha zaujme na první pohled a cítíte, že na tom ,, něco je,,.V první řadě bych nepřemýšlel jestli je to super investice.

Umělecké dílo které si vybíráte vás možná bude provázet celý život a půjde s vámi tam kam se budete stěhovat.Samozřejmě ideální je, když hodnota obrazu postupem času vzroste, kdo by také nechtěl.

Pokud se v umění nepohybujete, nevíte jak určit dílo, které znásobí časem svou hodnotu. Dobrý galerista by vám měl umět poradit, jaká díla mají silný potenciál do budoucna. V tomto ohledu hraje hlavní roli, kdo je autorem umění a z jakého pochází období.“

Co především rozhoduje o hodnotě moderního díla a jeho potenciálu v nárůstu hodnoty?

„Na začátek musím rovnou zmínit, že nikdo vám bohužel nemůže na 100 % garantovat, o kolik se cena díla vyšplhá během několika let.

Mezi důležité faktory patří také věk umělce. U mladých autorů do 30-35 let jdete spíše do rizika, nikdo totiž neví, jestli se v budoucnu prosadí, či za pár let neskončí s uměním úplně.

Ceny raných děl většinou v budoucnu nedosahují cen z vrcholného období umělce, kdy už je vyhraněný a má svůj osobitý styl. V období, kdy umělec začíná, máte příležitost nakoupit díla za rozumnou cenu, zároveň si můžete s umělcem vytvořit vztah do budoucna, kdy už jeho díla mohou na své ceně rychle stoupat.

Každý galerista by měl znát vývoj, jakým umělec procházel. Je dobré prohlédnout si díla z různých etap jeho života, abyste si udělali představu o kvalitě tvorby.“

Od jakých typů umělců určitě nekupovat drahá díla? Lze to nějak specifikovat?

Nemám rád, když mi nějaký umělec současného umění začne nabízet díla za desítky až stovky tisíc korun, a přitom za sebou nemá školu, praxi ani žádnou výstavu. Vlastně celkově jen namaloval pár obrazů a chce, abych ho hned zastupoval. Tohle bych nikdy neudělal. Jednalo by se o podraz na umělce kteří těžce makají celý život, kolikrát i dost živořili a zároveň bych také zradil i zákazníky kteří mi důvěřují.

Je vidět, že v poslední době některé aukční domy vyženou ceny neznámých autorů hodně vysoko. Jsou to díla na první pohled líbivá, inspirovaná nějakým již slavným umělcem nejčastěji ve stylu kubismu. Jeden můj zákazník chtěl abych mu podobný obraz sehnal, odmítnul jsem a vysvětlil mu o co jde. Během jednoho roku spadly ceny obrazů tohoto autora ze stotisícových částek na nízké tisíce a už o něj zájem není.

Proto by se zákazníci měli vždy ptát na co nejvíce podrobností o umělci. V každé galerii na úrovni vám poskytnou ověřené informace, patří to k jejich práci. Rozhodně se tedy nikdo nemusí stydět klást otázky.“

Jak tedy vybrat moderní dílo, které vám bude doma či v kanceláři viset?

Určitě není špatné kouknout na sociální sítě, je tam obrovská nabídka a můžete si najít styl který vám vyhovuje. A pak zajít do galerie která autora zastupuje.„Pak si ideálně stoupněte před obraz nebo umělecký objekt a nechte jej na sebe působit. Stůjte před dílem a vnímejte energii která z něj sálá, na mně to funguje neskutečně. Doporučuji to každému. Motiv a barevnost si musí vybrat každý sám, někdo má rád květiny, druhý figurální malbu, další zase totální abstrakci.

Abyste si vybrali správně, klidně si zapůjčte obrazy na den či dva domů nebo do práce a navnímejte si je i v místě, kde s vámi bude.

Už se mi několikrát stalo, že jsme zapůjčili více děl a ,,tutovka,, která byla jasná od začátku, se nakonec vrátila a zákazník si vybral úplně jiný obraz.“

A co následuje po výběru díla?

„Když už se zákazník rozhodne, které dílo současného umění bude zdobit jeho domov či kancelář, velmi často ho vezu velice rád právě já a společně jej pak instalujeme. Snažím se zákazníkům opravdu věnovat během celého procesu a rád pak sleduji, jakou mají radost z umění.“

Doufáme, že se nám podařilo celou tématiku moderního umění více přiblížit.

Jestli vás umění zajímá, přečtete si další články u nás na blogu.

Pokud máte dotazy nebo vám můžeme nějak pomoci s nákupem či prodejem uměleckých děl, kontaktujte nás.

Váš tým Graciano

Zpět na seznam článků

Graciano

Stáhněte si náš ebook, který vám prozradí, jak na aukce

CookiesGDPR

Copyright 2023

All Rights Reserved