Graciano

Starožitné šperky v současnosti aneb průřez historií šperků

Určitě není třeba složitě vysvětlovat, že už od pravěku se lidé rádi zkrášlovali. A jak se vyvíjel člověk a jeho schopnosti, ruku v ruce s tím šlo také umění, móda i šperkařství. Nechte se v následujících řádcích zavést do světa historie šperků.

Šperky v pravěku

První okrasné předměty na lidské tělo vznikaly jednoduchými technikami. K výrobě sloužily především tyto materiály – kámen, dřevo, zpracovaná hlína či kosti a zuby zvířat. Šperky měly často i svou symboliku k postavení jedince ve společnosti.

Šperky ve starém Egyptě, Římě a Řecku

Jejich šperky byly opravdovým mistrovským dílem, výroba trvala často měsíce i celé roky.
V tamních končinách se k výrobě šperků používalo především zlato, stříbro a bronz.

O historii jejich šperků jsme se jako společnost dozvěděli především z archeologických nálezů v hrobkách egyptských faraonů a také z nálezů v řeckých Mykénách.

Gotické šperky

Typickým symbolem tohoto období byly detailně zdobené knoflíky. V době gotiky převažovaly také šperky s doplňkami rolniček a zvonečků, které byly často našité do pásů, jenž lemovaly výstřihy i rukávy.

Šperky v období renesance

V tomto období zlatníci objevili nový materiál pro výrobu, a sice smalt. Díky tomu bylo možné šperky s květinovými motivy propracovat do úplných detailů. Oblíbené byly velké prsteny, které měly v sobě ukrytou schránku na jed.

Barokní a rokokové šperky

Tyto šperky byly opravdu nápadité, jednoduše řečeno tehdy byl na prvním místě přepych. Prsteny, náušnice a náhrdelníky se zdobily českými perlami nebo granáty. Častým doplňkem oděvů byly zlaté kapesní hodinky, které se zkrášlovaly jako jiné šperky. Oblíbené byly také soupravy, které obsahovaly náhrdelník, náušnice a brož, vše bylo zdobené zvířecími (hlavně hadími) a vegetativními motivy.

Velké změny ve šperkařství

19. a 20. století bylo ve vývoji šperků velmi pestré a zahrnuje zejména směry

  • biedermeier,
  • secesi
  • a art deco.

Biedermeier inspiroval mladší kubismus

Přestože se biedermeierem inspiroval o více než 100 let mladší kubismus, šperky z tohoto období vypadají překvapivě moderně.

Pro výrobu sloužily klasické drahé kovy a vzácné kameny, ale také věrné napodobeniny zlata a stříbra, z toho důvodu je velmi důležitá kontrola stříbrného či zlatého puncu.

Ke zdobení šperků se používaly granáty, perly a perličky. Šperkům nechyběly přívěsky a závěsy.

Oblíbené šperky biedermeieru:

  • křížek na řetízku,
  • brože se třemi a více přívěsy,
  • zlaté otevírací medailonky,
  • koliéry neboli náhrdelníky se závěsy,
  • pamětní nebo pečetní prsteny.

Secese s vášní pro neobyčejné barvy a přírodní tvary

Uvolněná secese dala šperkařům příležitost nápaditého vyjádření. Pro výrobu se používaly netradiční materiály. Mezi nejkrásnější šperky tohoto stylu patří hlavně brože, závěsy a náhrdelníky. Tam se nejlépe zrcadlí uvolněnost a rozmanitost secese.

Brože měly tvar motýlů s průsvitnými emaily, smalty nebo jemným filigránem (velmi jemný drátek z drahého kovu). Dále se zde objevovaly jemné dívčí portréty doplněné květinami nebo plazící se hadi. Žádané byly i obyčejné zlaté koliéry (ozdobné náhrdelníky) s drobnými drahokamy a filigrány ve stylu geometrické secese.

Vůdčí osobností byl René Lalique, který šperky vyráběl podle Muchových návrhů. Mezi výrazné šperkařské značky této doby patřily:

  • Tiffanny, podnik založili v roce 1837 Charles Lewis Tiffany a John B. Younga,
  • francouzská firma Cartier, která vznikla v Paříži v roce 1847.

Art deco a jeho geometrická jednoduchost

Art deco je ovlivněné kubismem, pro který je charakteristická geometrická jednoduchost. Kromě toho se do něj promítá také ruský konstruktivismus a italský futurismus. Pro šperky z tohoto období je obvyklé použití nových technologií i materiálů, které odrážejí život mezi dvěma světovými válkami. Art deco šperky se vyznačují abstraktními a geometrickými tvary, odvážnými barevnými kombinacemi a strohými brilianty s dokonalým brusem. Obvykle se usazovaly do precizně zpracovaného bílého zlata či platiny. Klenoty byly ovlivněny starým egyptským, mayským i africkým uměním. Nejvíce žádané byly prsteny s diamanty a dalšími drahými kameny.

Jaké šperky naleznete v naší galerii Graciano?

V galeriích typu Graciano je skvělé, že si můžete vyzkoušet šperky z různých období napříč historií. Nenajdete zde tedy poslední módní výstřelky či šperky, které byste nyní či před sto lety našli v každém zlatnictví, ale za to objevíte výjimečné šperky, které pečlivě vybíráme. Někdy obdobné šperky můžete vidět na dobových fotografiích či vzácných obrazech, kde zdobí krásné ženy. Také si možná ještě vaše babička vybaví, že v dětství tyto šperky vídala nebo třeba je i sama nosila.

Proč je historický šperk ideálním dárkem?

Na začátku nejedna žena pochybuje o nošení historického šperku, častým důvodem je, že si nepřeje nosit šperk po někom, a tak upřednostní koupit si nový. Avšak starožitný šperk je originální, často byl vyroben přímo na zakázku a nese si svůj vlastní příběh.

Muži, kteří shání vhodný dárek mohou zapochybovat, zda je šperk opravdu pravý a ne kdejaký padělek.

U nás se však nemusíte bát, všechny šperky pečlivě vybíráme. Naše zlatnice každý jednotlivý šperk dokonale vyčistí, překontroluje jeho stav, popřípadě opraví nedostatky. Zkontrolují se také zlatnické puncy, které musí mít každý šperk prodávaný v ČR. Tento punc dokazuje, že se jedná o pravý šperk. Pokud punc na šperku není, zajdeme se šperkem na Puncovní úřad a punc či ověření necháme udělat. Šárka Gratclová, spolumajitelka firmy Graciano, vše nakonec ještě zkontroluje. Až po dokončení celého procesu je šperk u nás v galerii vystaven.

Zajímá vás, jaké šperky máme nyní v nabídce? Prohlédněte si je zde.

Pokud se rádi vzděláváte v oblasti umění i aukcí, přečtěte si také naše další články na blogu.

Váš tým Graciano

Zpět na seznam článků

Graciano

Download our ebook that tells you how to auction

CookiesGDPR

Copyright 2023

All Rights Reserved