Graciano

Diamanty a jejich typy použité ve špercích –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ co určuje jejich hodnotu

Šperky zdobí ženy i muže od starověku. Diamanty jsou spojovány vždy s luxusem a krásou. Takovéto šperky dokáží dát jejich majiteli pocit výjimečnosti. A když si žena oblékne krásné šaty, máloco dokáže podtrhnout její krásu jako diamantový náhrdelník či náušnice. Velkou výhodou diamantů je, že jsou velmi odolné a vypadají pořád krásně i při minimální starostlivosti, navíc jejich hodnota na trhu stále stoupá.

První zdokumentovaný obchod s diamanty byl proveden v Indii a sahá až do 4. století před Kristem.

Mezi současné nejvýznamnější naleziště diamantů patří doly v Botswaně, Jihoafrické republice, Rusku, Austrálii, Namibii a Kanadě.

Z čeho je diamant a lze určit jeho stáří?

Diamant je krystalickou formou uhlíku „C“, která patří mezi nejtvrdší známé přírodní minerály, ale také další látky, které se vyskytují na této planetě.

Diamanty mohou vzniknout více způsoby, ale to už je na samostatný článek. Ovšem můžeme zmínit zajímavost, že vědci z NASA našli extrémně malé kousky diamantů v meteoritech, které dopadly na povrch Země. Důvod jejich vzniku ovšem zatím není zcela vysvětlený.

Stanovit přesné stáří diamantu není bohužel možné. Vědci zatím poskytují pouze odhady, jež jsou založeny na datování jiných prvků, které se často nacházejí uvnitř diamantových inkluzí. (Inkluze neboli uzavřená cizí látka v určitém prostředí, zde konkrétně v drahém kamenu.)

Co je to karát? A jak ovlivňuje hodnotu diamantu?

Jedná se o hmotnost diamantu či jiných drahých kamenů.

Jeden karát (zkráceně ct) je pětina gramu, neboli 200 miligramů a zaokrouhluje se na setiny. V roce 1907 byla zavedena oficiální jednotka s názvem metrický karát se stanovenou váhou 0,2 g.

Ale je velký rozdíl u pojmů karát ve spojitosti s drahými kameny a klenotnickými slitinami (především zlatem). V tomto případě karát má zkratku kt nebo k a označuje čistotu slitiny.

Můžete se potkat s označením 14k nebo 24k zlato. Jednoduše řečeno, čím větší počet karátů slitina má, tím větší podíl vzácného kovu obsahuje.

Karátová hmotnost a průměr velikosti diamantu:

  • 0,25 ct = 4mm
  • 0,5 ct = 5 mm
  • 0,75 ct = 6 mm
  • 1 ct = 6,5 mm
  • 1,25 ct = 7 mm
  • 1,5 ct = 7,5 mm
  • Atd.

Investiční diamanty

Jestli chcete někomu udělat radost, diamantový šperk zaručeně potěší. Také ale můžete do diamantů investovat, jelikož jejich hodnota na trhu neklesá, ale stabilně roste a sice o 5-10 % ročně.

Co určuje cenu diamantu?

Cenu ovlivňuje tzv. 4C (carat neboli hmotnost, colour – barva, clarity – čistota, cut – brus). Avšak pokud je diamant součástí šperku, posuzují se i další faktory, jako je designové provedení, hodnota kovu, náročnost zpracování, jedinečnost šperku a další.

Čistota diamantu

Stanovuje se s pomocí lupy při desetinásobném zvětšení a podle obsahu inkluzí. Podobně jako u barvy vydala GIA stupnici určující čistotu diamantu.

Cut neboli brus diamantů

Diamant označuje přírodní minerál, zatímco briliant je tvar diamantu. Briliantový brus má 58 faset (plošek), díky tomu odráží až 99 % světla. Anatomie briliantu se skládá z horní části, která se nazývá koruna, prostřední části neboli rundista a spodní část do špičky je takzvaný pavilon.Již vybroušený briliant má obvykle vyšší hodnotu nežli surový diamant, protože už má za sebou náročný proces zpracování a tím pádem vyšší estetickou hodnotu.

Další typické tvary diamantů

  • Hruška/slza
  • Markýza (tvar jako okraj lidského oka do špiček)
  • Srdce
  • Ovál
  • Smaragdový neboli emerald (obdélník na výšku se zakulacenými rohy)
  • Princezna (tvar čtverce s ostrými rohy)

Kvalita brusu diamantů se určuje podle toho, kolik světla odrážejí. Nejlepší se označují excellent a dále následuje hodnocení sestupně: very good, good, fair, poor. Poor odráží světlo nejméně.

Barvy diamantů

Barvy diamantů

S jakými typy diamantů se můžete setkat?
Diamanty se vyskytují v čiré, žluté, zelené, hnědé a černé barvě. Jedny z nejvzácnějších jsou modré, červené a růžové diamanty.

Černé diamanty jsou odlišné od ostatních. Černá barva je totiž způsobena velkým množstvím černých inkluzí a vad, případně se jedná o diamantový prach, který byl vybroušený briliantovým brusem.

Barva modrých diamantů je většinou světle modrá s lehkým odstínem fialové, šedé nebo zelené.

U červených diamantů čím je odstín červené barvy tmavší, tím vyšší má kámen hodnotu. Jejich vzhled se proměňuje podle typu osvětlení.

Rozsah barev u růžových diamantů je pestrý, a sice od náznaku okvětních lístků růže až po sytou barvu malin.

Jestli byste si rádi prohlédli diamantové šperky, které máme k prodeji, klikněte zde. Najdete u nás prsteny, náušnice, náhrdelníky, medailonky i další šperky, v kterých je často kombinace zlata, diamantů ale i rubínů či safírů.

Váš tým Graciano

Zpět na seznam článků

Graciano

Download our ebook that tells you how to auction

CookiesGDPR

Copyright 2023

All Rights Reserved