Graciano

Alois Mikulka - o životě malíře a jeho umělecké tvorbě

Alois Mikulka narozený 13. 8. 1933 v Brně byl opravdu velmi všestranný umělec a člověk. V červnu 2024 zemřel ve věku 90 let, a právě na počest jeho života a umění vám přinášíme tento článek.

Životní příběh

Alois byl malíř, ilustrátor, grafik, také sochař, scénárista, autor pohádek i divadelních her pro děti, próz pro děti i dospělé. Celý svůj život žil a pracoval v Brně. Pocházel ze čtyř dětí, měl ještě tři mladší sestry. Za 2. světové války jeho otce Němci zavřeli, a tak pomáhal své matce s péčí o své sestry.

Studium

V letech 1948–1952 studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Brně. Následně pokračoval ve studiu monumentální malby v ateliéru Jána Želibského na VŠ výtvarných umění v Bratislavě.

Tvorba

V tvorbě Aloise Mikulky si můžeme všimnout v každém díle jeho osobité fantazie. Do všech svých děl promítal odraz svého vnitřního světa. Je důležité zmínit, že Mikulkova výtvarná tvorba není poznamenána změnami stylu. Alois byl členem spolku českých umělců grafiků Hollar a také spoluzakladatel výtvarné skupiny Parabola. Ilustroval nejen svoje knihy, ale i knihy jiných autorů, také spolupracoval s Československou televizí a Československým rozhlasem. K jeho tvorbě patřily i nástěnné malby, dřevěné i kamenné sochy, které byly pro sídliště a mateřské školky v Brně, Blansku, Letovicích atd. Také přispíval do časopisů a novin Mladosť, Mateřídouška, Svobodné slovo (příloha Kvítko), Sedmička pionýrů, Sluníčko a mnoha dalších. Celkem za svůj život vytvořil 107 děl.

Tvorba

U nás v galerii najdete tyto obrazy:

Výstavy

Mikulka měl výstavy v mnoha městech i zemích – Praha, Brno, Bratislava, Budapešť, Stockholm, Bologna, Frankfurt n. M., Londýn, Tallinn, Bělehrad, Mexico City, atd.

Ocenění

Za svou tvorbu obdržel hned několik českých i zahraničních prestižních ocenění.

  • 1981 – Čestné uznání NK ČSSR
  • 1996 – Zlatá stuha za knihu: O jelenovi s kulometem a jiné trampské skazky
  • 1997 – Cena města Brna za přínos literatuře pro děti
  • 1998 – Zlatá stuha za knihu: Svět v obrazech
  • 2004 – Zlatá stuha
  • 2006 – Zlatá stuha
  • 2014 – cena za Významný přínos v oblasti literatury pro děti a mládež (nakladatelství Albatros)
  • 2014 – Cena Jihomoravského kraje za přínos v oblasti kultury

Hodnota děl Aloise Mikulky

Průměrná dosažená cena v sálové aukci k roku 2022 byla 108 333 Kč.Nejvyšší dosažená cena za dílo Aloise Mikulky v aukci činila 220 000 Kč. Průměrný nárůst ceny oproti vyvolávací na aukci je 158 %.

Přijďte si k nám prohlédnout jeho obrazy a až půjdete třeba po Brněnských ulicích (hlavně na Vinohradech a v Líšni) všimněte si soch, které tu tento výjimečný umělec zanechal.

Váš tým Graciano

Zpět na seznam článků

Graciano

Download our ebook that tells you how to auction

CookiesGDPR

Copyright 2023

All Rights Reserved