Graciano

Jak na výkup a prodej starožitností

Chtěli byste starožitnost prodat či vykoupit? Začínáte se v této oblasti pohybovat nebo byste se rádi v této oblasti více vzdělali? Připravili jsme pro vás hned několik praktických tipů, jak se lépe zorientovat v této tematice a nenechat se ošidit.

Co vše spadá pod pojem starožitnost?

Může se jednat o

Jestli se chcete více dozvědět o mincích a podobných předmětech, věnuje se jim celý historický obor vědy neboli numismatika (z lat. nummus = peníz, mince). Zatímco bankovky a papírová platidla mají svůj speciální sběratelský obor zvaný notafilie.

Jak zjistit opravdovou hodnotu starožitnosti a co vše ji ovlivňuje?

Samozřejmě pokud jste laici v aukcích a starožitnostech, bez hlubšího průzkumu nemáte představu, jakou hodnotu má v současné době vaše starožitnost. A když už si začnete dělat průzkum, nevíte, jak na internetu poznat, které texty jsou pravdivé. Proto vám v následujících řádcích popíšeme alespoň základní informace.

Hodnotu starožitností určuje hned několik faktorů

  • Autenticita neboli pravost, to znamená, zda je předmět opravdu pravý a nejedná se o kopii.
  • Stáří předmětu.
  • Umělecká hodnota aneb pod tímto pojmem si můžete představit, o jak moc jedinečný předmět se jedná, nakolik je propracovaný do detailu i jak je krásný.
  • Zachovalost předmětu. Samozřejmě v průběhu let mohla být starožitnost mírně poškozena, její současný stav výrazně ovlivňuje cenu.
  • Autor díla či jeho dřívější vlastník. Pokud se jedná o předmět, který vytvořil známý umělec či ho vlastnil třeba známý panovník, jeho hodnota tím roste.

Jak určit hodnotu starožitnosti?

Znalecký posudek starožitnosti vám poskytne správný odhad finančního ohodnocení. Ovšem je třeba vybrat spolehlivého znalce. Nicméně sami se snažte získat o starožitnosti co nejvíce informací. To znamená, jaké je její staří, kdo je autorem i celkovou historii. Klidně si zařiďte i více posudků, abyste byli klidnější, že hodnotu díla nikdo zbytečně neponížil.

Kde můžete starožitnosti koupit?

Hned na několika místech. A sice:

  • v kamenných obchodech,
  • na aukcích,
  • na online platformách.

Pokud ovšem chcete předcházet podvodům, nejasným podmínkám, mylným informacím, skrytým poplatkům a podobně, nejbezpečnější je vždy zvolit aukční síň s dobrou reputací.

Na co pamatovat při výběru obchodníka?

Když si budete volit obchodníka, určitě chcete někoho schopného a spolehlivého. Co byste tedy měli zohlednit?

  • Obchodníkovu reputaci.
    Zjistěte si recenze od jeho dřívějších zákazníků.
  • Jeho zkušenosti.
    Preferujte obchodníky s dlouholetou praxí.
  • Transparentní podmínky.
    Ujistěte se, že vše je předem jasně stanovené a bez dalších skrytých poplatků. Smlouvu si vždy podrobně přečtěte a pokud si něčím nejste jistí, poraďte se s právníkem či advokátem.

Jak poznat důvěryhodnou aukční síň?

  • Aukční síň by měla být v dobré, lukrativní lokalitě, měla by mít také dlouhodobou historii a dobré recenze.
  • Vždy si při jednání zjistěte, co nejvíce informací o tom, jak konkrétně aukce probíhá.
  • Přečtěte si smlouvu a pokud něčemu nerozumíte, ptejte se, anebo se klidně poraďte i se svým právníkem či advokátem.

Před podpisem smlouvy si dejte především pozor na skryté poplatky. Organizátoři aukcí si běžně účtují procenta ze zisku, pokud úspěšně daný předmět prodají, to je zcela v pořádku a jedná se o finanční odměnu za jejich odvedenou práci. Nicméně některé méně důvěryhodné aukční síně využívají různé nekalé metody a naúčtují si i další skryté poplatky, které mohou být opravdu vysoké. Z toho důvodu vždy smlouvu čtěte velmi důkladně a na případné poplatky se rovnou pro jistotu zeptejte.

Na co si ještě dát pozor?

Při jednání nenechte na sebe vyvíjet časový nátlak. Seriózní obchodníci i aukční síně vám vždy rádi vysvětlí, jak prodej a výkup starožitností funguje a uvědomují si, že nejste znalci v oboru. Mluví s vámi takovým jazykem, kterému porozumíte a jejich celkový přístup je čistě profesionální.

Ale hlavně si vždy dávejte pozor na vyvolávací cenu. Pokud víte, že váš obraz, šperk či starožitnost kterou hodláte prodat má určitou cenu, určitě nesouhlaste s nízkou vyvolávací cenou. Argumentace, že čím nižší cena tím více to naláká potencionálních kupců je sice pravdivá, ale vy nepotřebujete aby se strhla o váš předmět velká bitva která skončí na zlomku skutečné hodnoty. Další důvod proč nedat extrémně nízkou vyvolávací cenu je ten že, dílo se tím může degradovat a působit jako nevěrohodné.

Pokud chcete zjistit více o tom, čemu ještě je třeba se vyvarovat v aukčních síních, stáhněte si zdarma náš e-book.

Chtěli byste výhodně prodat své starožitnosti za co nejvyšší cenu?
Rádi vám s tím pomůžeme a naceníme vám je zdarma.
Spolupracujeme s nejzkušenějšími specialisty v oboru a pomůžeme vám s prodejem i výkupem.

Neváhejte a kontaktujte nás, rádi vám také zodpovíme jakékoliv dotazy.

Váš tým Graciano

Zpět na seznam článků

Graciano

Stáhněte si náš ebook, který vám prozradí, jak na aukce

CookiesGDPR

Copyright 2023

All Rights Reserved